در این مقاله، به بررسی تولید کالاهای متنوع با TPE پرداختهایم. در بخشهای قبلی با انواع TPE، روشهای تولید و گروههای مختلف آن آشنا شدیم. در این بخش کاربردهای این پلیمر پرکاربرد را بررسی میکنیم.
با معرفی اولین TPE در دهه ۶۰ میلادی، تحول بزرگی در طراحی قطعات مختلف ایجاد شد. TPU بهعنوان اولین TPE تجاریشده، ابتدا در صنایع خودروسازی و تولید زیره کفش به کار گرفته شد. با پیشرفت فناوری و تولید کوپلیمرهای استایرنی مانند SBS و SEBS، مصرف TPU در تولید زیره کفش کاهش یافت. همچنین، با ظهور TPEهای پایه الفینی، استفاده از TPU در صنعت خودروسازی نیز کاهش یافت و سبد محصولات TPE گستردهتر شد.
کاربردهای TPE
امروزه ترموپلاستیک الاستومرها در طیف وسیعی از صنایع بهکار گرفته میشوند و الزامات متنوعی را پاسخگو هستند. کاربردهای TPE در صنایع مختلف عبارتند از:
صنایع خودروسازی
- انواع گردگیر مورد استفاده در قطعات جلوبندی، جعبه فرمان، سیستم تعلیق و …
- انواع گسکت درب و پنجره
- قطعات تزیینی داخل کابین
- کفپوش و موکت
- کانال های هوا
ساختمان سازی
- روکش سیم و کابل
- گسکت درب و پنجره
صنایع برق و الکترونیک
- تولید بدنه و قاب تجهیزات برق و الکترونیک
- انواع سوکت و پلاگ
صنایع تولید لوازم خانگی و صنعتی
- انواع بدنه لوازم خانگی و صنعتی
پوشاک و لوازم ورزشی
لوازم شخصی و بهداشتی
زیره کفش
تجهیزات پزشکی
- کیسه خون
- ماسک و تجهیزات بیهوشی
دیگر کاربردها
- تگ های شناسایی حیوانات
- پدهای مورد استفاده در راهسازی و ریل گذاری
مزایای استفاده از TPE
یکی از ویژگیهای مهم TPE، امکان تنظیم خواص فیزیکی و مکانیکی آن است. با انتخاب صحیح پلیمرهای پایه و افزودنیهای مناسب، میتوان خواصی مانند:
- محدوده دمای کاربری
- استحکام شکست و پارگی
- ازدیاد طول در پارگی
- سختی قابل تنظیم
را به دست آورد. همچنین خواصی مانند مقاومت در برابر نور، گرما، اشعه فرابنفش، هدایت الکتریکی و گرمایی نیز به کمک افزودنیهای مناسب قابل دستیابی است.
این ویژگیها موجب شدهاند که مصرف TPE هر سال رشد بیشتری نسبت به سایر پلیمرها داشته باشد و به عنوان یکی از محبوبترین مواد اولیه در صنایع مختلف شناخته شود.