دنیای فیلمهای پلیمری چندلایه بسیار متنوع و پیچیده است. این پیچیدگی سبب شده یکی از استراتژیهای اصلی بازیگران زنجیره تأمین این فیلمها، مانند پتروشیمیها، تولیدکنندگان افزودنیها، سازندگان ماشینآلات تولید و مراکز تحقیقاتی، توسعه سبد محصولات در حوزه فیلمهای پلیمری باشد. برخی از فیلمهای پلیمری جنبه عمومی دارند و میتوان طیف وسیعی از فیلمها را تنها با تغییر مواد اولیه و شرایط فرآیندی تولید کرد. پوششهای چندلایه سوسیس و کالباس از جمله فیلمهای پلیمری خاص هستند که تولید آنها نیازمند خطوط اکستروژن فیلم پیشرفته است.
فرایند تولید فیلمهای چندلایه بستهبندی
خطوط اکستروژن فیلم پیشرفته در تولید پوششهای چندلایه سوسیس و کالباس، ارزش بسیار بالایی دارند و گاهی تا چند ده برابر دستگاههای عادی تولید فیلم قیمتگذاری میشوند. برای تولید این فیلمها از فرآیند اکستروژن همزمان (Co-Extrusion) استفاده میشود. در این فرآیند، هر لایه شامل یک نوع پلیمر خاص با خواص فرآیندی متفاوت است.
ویژگیهای فناوری تولید فیلمهای چندلایه
برای دستیابی به فیلمهایی با کیفیت بالا و عاری از نقص، پلیمرهای مورد استفاده باید دارای خواص فرآیندپذیری ویژهای باشند. به همین منظور از روش دمش فیلم (Blown Film Extrusion) استفاده میشود. در این روش، فیلم بهصورت حباب تولید و سپس خنک میشود. پس از این مرحله، فیلم وارد واحد دوم تولید میشود که در آن فرآیند Double Bubble برای کنترل خواص مکانیکی و خاصیت جمعشدگی (shrinkage) فیلم اجرا میشود.
مزایای فیلمهای چندلایه Double Bubble
فیلمهای تولیدشده با روش Double Bubble نسبت به انواع معمولی دارای مزایایی همچون:
- استحکام مکانیکی فوقالعاده
- کاهش نفوذپذیری در برابر اکسیژن
- ایجاد خاصیت جمعشدگی حرارتی برای بستهبندی بهتر
هرچند بایستی مقاومت پارگی این فیلمها نیز مورد توجه قرار گیرد.
مواد اولیه مورد استفاده در پوششهای چندلایه سوسیس و کالباس
پلیآمید از جمله پلیمرهای پرکاربرد در تولید پوششهای چندلایه سوسیس و کالباس است. همچنین آلیاژهای پلیآمید و افزودنیهای خاص مانند آنتیمیکروبیال، مقاومکننده در برابر اشعه فرابنفش و رنگدانهها به منظور دستیابی به خواص ویژه در تولید این فیلمها استفاده میشوند.