کلروپرن که با نام نئوپرن و علامت اختصاری CR شناخته میشود، یکی از الاستومرهای سنتزی پرکاربرد در صنایع مختلف از جمله خودروسازی است. این ماده ارزشمند برای اولین بار توسط کمپانی دوپونت با نام تجاری Duprene تولید شد و پس از مدتی نام آن به نئوپرن تغییر یافت. تولید کلروپرن از طریق تکنولوژی پلیمریزاسیون امولسیون انجام میشود و در سالهای اخیر نسخههای اصلاح شده آن با خواص بهبودیافته به بازار عرضه شدهاند. در ادامه به بررسی گریدهای اصلاح شده کلروپرن و مزایای فنی آنها میپردازیم.
کلروپرن اصلاح شده با گوگرد (Sulfur Modified CR)
گریدهای کلروپرن اصلاح شده با گوگرد دارای فرایندپذیری بهتر و ویسکوزیته کمتری نسبت به گریدهای عادی هستند. این گریدها برای کاربردهایی که نیاز به تحمل بارهای دینامیکی دارند، ایدهآل هستند. از جمله موارد استفاده آنها میتوان به تسمه دینام، کانوایرها و سایر تسمههای صنعتی اشاره کرد.
کلروپرن اصلاح شده با مرکاپتان (Mercaptan Modified CR)
گریدهای مرکاپتان اصلاح شده مقاومت بالاتری در برابر حلالها و پایداری حرارتی بیشتری نسبت به گریدهای معمولی دارند. این ویژگیها باعث شده تا این نوع کلروپرن برای تولید قطعات صنعتی که تحت دماهای بالا فعالیت میکنند، مناسب باشد.
کلروپرن اصلاح شده با زانتوژانات (Xanthogenate Modified CR)
گریدهای زانتوژانات اصلاح شده خواص مکانیکی برتری نسبت به گریدهای عادی دارند. این گریدها با فرایند پخت بهینه، انتخابی مناسب برای قطعات صنعتی هستند که نیازمند مقاومت مکانیکی بالا میباشند.
نرخ بلورینگی (کریستالیزاسیون) در گریدهای کلروپرن
نرخ بلورینگی یکی از عوامل کلیدی در تعیین ریزساختار و کارایی گریدهای کلروپرن است. گریدهای با نرخ بلورینگی بالا برای تولید چسبها مناسب هستند، در حالی که گریدهای با نرخ بلورینگی پایین در تولید قطعات صنعتی و خودرو کاربرد بیشتری دارند.