ما در پلیمر پیشرفته دانا، همه کالاها را از نگاه مواد اولیه و به خصوص پلیمرهای به کار رفته در آن ها بررسی می کنیم، فرمولاسیون اسپری چسب ها را در نوشتار پیشین بررسی کردیم و در این بخش ادامه فرمولاسیون را معرفی خواهیم کرد و خواص فنی این چسب ها را مورد واکاوی قرار خواهیم داد. شما میتوانید نوشتار پیشین را نیز مطالعه فرمایید.
چسب بین لایه ای در صنعت بسته بندی ( Tielayer Adhesive )
حلال ها و رزین های تکیفایر به کار رفته و حدود درصد مصرف آن ها در بخش قبلی ارائه شد، سایر اجزای فرمولاسیون این چسب ها مطابق زیر است:
- پلیمرهای پایه استایرن (Thermoplastic Styrene – TPS):
گروه مهمی از پلیمرهای پایه استایرن، کوپلیمرهای آن هستند. در کاربری اسپری چسب ها، حضور کوپلیمرهای استایرنی بهبود استحکام چسبندگی و مکانیکی، و افزایش مقاومت حرارتی را به دنبال دارد. امروزه طیف گسترده ای از کوپلیمرهای استایرنی یا همان TPS ها توسعه داده شده اند. مهمترین اعضای خانواده TPS ها عبارتند از:
- SBR (Styrene Butadiene Rubber)
- SBS (Styrene Butadiene Styrene)
- SEBS (Styrene Ethylene Butylene Styrene)
- SIS (Styrene Isoprene Styrene)
هر چند امروزه گونه های جدیدتری از TPS ها، مانند SEPS (Styrene Ethylene Propylene) نیز تجاری سازی شده اند، اما 4 گروه معرفی شده در بالا پرکاربردترین اعضای گروه TPS هستند.
حدود 20 تا 25 درصد فرمول یک اسپری چسب را گریدهای مختلف TPS تشکیل می دهند. SBR و SBS دو گرید پر مصرف در اسپری چسب ها هستند. در مقام های بعدی SIS و SEBS در رده TPS های پر مصرف قرار می گیرند. در حین انتخاب گرید TPS مناسب برای کاربری اسپری چسب، بایستی به درصد استایرن، وزن مولکولی و ساختار زنجیره های گرید مورد نظر دقت شود. معمولا گریدهای مناسب حاوی 20 تا 40 درصد استایرن هستند و ساختارهای خطی دارند.
حضور TPS ها در فرمولاسیون اسپری چسب، علاوه بر نکات ذکر شده در بالا، مزایای زیر را نیز به همراه دارد:
- انحلال پذیری فوق العاده در حلال های مورد استفاده در اسپری چسب ها و عدم نیاز به تجهیزات خاص و پیشرفته
- سرعت بالای اختلاط با سایر اجزا و بهبود سرعت تولید چسب
- اختلاط یکنواخت و عدم جدایی فاز و زمان ماندگاری بالا
- افزایش بسیار ناچیز ویسکوزیته در اثر افزایش
شرکت های حرفه ای تولید کننده اسپری چسب ها از ترکیب چند گرید TPS به منظور بهره مند شدن از خواص هم افزای گریدهای مختلف استفاده می کنند.
- افزودنی های خاص
آخرین بخش فرمولاسیون اسپری چسب ها، بخش افزودنی های خاص فرمولاسیون است. این بخش بر اساس الزامات کاربری نهایی مشخص می شود. برای مثال آنتی اکسیدانت ها به منظور افزایش مقاومت حرارتی چسب تولیدی به فرمولاسیون اضافه می شوند. این بخش سهم کوچکی از فرمولاسیون، در حدود 0 تا 5 درصد، را تشکیل می دهد.
پس از تولید یک اسپری چسب مهمترین خواصی که توسط واحد کنترل کیفیت شرکت تولید کننده یا مصرف کننده مورد بررسی قرار می گیرد، عبارتند از:
- محتوای جامد چسب، این مقدار در حدود 80 درصد است.
- ویسکوزیته چسب، یک اسپری چسب مناسب در دمای اتاق ویسکوزیته ای در حدود 400 cps دارد.
- استحکام چسبندگی، این پارامتر که با نام T-peel نیز شناخته شده است، نشان دهنده قدرت چسبندگی چسب است و در حدود 4-6 lb.in است.
سلام دوست عزیز
نظر لطف شما است.